Oviksfjällen – Vacker fjällnatur med spår av istiden

July 3, 2021

Oviksfjällen är ett fjällområde i västra Jämtland, cirka 30 km väster om Storsjön. Oviksfjällens högsta topp är Hundshögen, 1372 m.ö.h.  Blickar man ut mot Oviksfjällen så ser du fjällen i följande ordning, Storfjället, Östfjället, Falkfångarfjället, Drommen samt Västfjället. Mellan Drommen samt Västfjället ligger Bydalen och Höglekardalen.

Hitta till Oviksfjällen

För dig som vill uppleva Oviksfjällen så utgår du bäst från Arådalen, Höglekardalen eller Gräftåvallen.

Arådalen är en dalgång som ligger väster om fjället Hundshögen i södra Oviksfjällen, för att resa hit så åker du upp i Persåsen på Fäbodvägen, du färdas genom ett vackert kulturlandskap med flera välbevarade fäbodar där fjällkor betar på somrarna. Bilden ovan är från Långbuan som ligger cirka 2,5mil från Persåsen. En vacker fäbod som har en gedigen tradition av fäbodliv sedan 1700-talet, då fäbodlivet var som mest aktivt i Jämtland. På Långbuan kunde man ända tills förra sommaren få sig en god våffla och en kopp kaffe medan du njöt av den natursköna platsen och alla djur som betade på fäbodvallen. Sedan förra sommaren har det tyvärr inte varit någon drift vid Långbuan, nu letar man efter någon som vill arrendera fäbodvallen. Istället finns ett öppet café vid Galåbuan, det är även där som du viker av Fäbodvägen och svänger av mot Arådalen.

Höglekardalen når du bäst genom att vika av vid Hallen, byn vid Storsjöns strand, du ser snart Drommens branta sluttningar och västfjällets lockande fjällvidder. Snart passerar du också en vacker å som heter Dammån, Storöringens hemvist, här kan du om du har tur fånga en av de 1100st öringarna som varje år vandrar upp från Storsjön till sina lekvatten uppe vid Höglekardalen, vid foten av Oviksfjällen. Strax innan du når Bydalen så hittar du en avfartsväg mot Gräftåvallen. Oviksfjällen är Östersunds närmaste fjäll. Cirka 1,5 timmes färdväg.

Det bästa med Oviksfjällen

Vacker fjällmiljö

Lovely fells
Lovely fells

I Oviksfjällen kan du vandra och skida ostört i vacker fjällmiljö. Det finns något för alla, för dig som älskar att kasta dig ut i välpreparerade pister så har både Bydalen, Hovde och Gräftåvallen riktigt bra skidåkning. För dig som vill känna lugnet och skida längs preparerade längdspår så finns det både i Bydalen och Gräftåvallen. Trivs du att vandra och skida på orörda fjällvidder för dig själv så finns det gott om fina vandringsleder och osårad fjällterräng.

Fjällfiske vid Visjön och Glensjön

För dig som vill uppleva riktigt fjällfiske så rekommenderar jag att du provar fiskelyckan i Visjön eller Glensjön. Där finns ett naturligt rikt bestånd av Öring, Harr och Röding.

Kontakta Glens Fjällfiske för mer info om fjällfiske >>

Upplev fjället från cykelsadeln

För dig som gillar att uppleva fjället från Cykelsadeln så rekommenderar jag en cykeltur mellan Höglekardalen och Arådalen, det är riktigt fin fjällcykling. Passa gärna på att ta en tur till Hosjöbotten, en sameby mitt ute i Fjällvärlden.

Spår av Istiden vid Dromskåran

Mest känd är Dromskåran som är en isälvskanjon som är ca 800 meter lång, 150 meter bred och 50 meter djup och bildades under istiden. Ta gärna med en kikare när du vandrar uppåt Dromskåran, Tornfalk, fjällvråk, gök, blåhake, bergfink, ringtrast m fl har observeras i området.

Vackert delta landskap vid Dörrsjöarna

Inklämd mellan Hundshögen och Storfjället ligger vackra Dörrsjöarna. Ett fantastiskt vackert sjölandskap med 10-15 småsjöar som är avgränsade med små grusåsar. Hit färdas du enklast från Arådalen eller från Storgräftån. Ett riktigt fint smultronställe, väl värt ett besök. Ha gärna en extra dag bara på att vandra runt och beundra det vackra landskapet.

Arådalen – Dörrsjöarna 12km

Du börjar vid parkeringen vid Arådalen och vandrar upp längs skoterleden till Lillfjället, därifrån fortsätter du på skoterleden ned till Dörrsjöarna. Du kan snedda lite ner mot Dörrsjöarna, avståndet är cirka 9km från Arådalen.

Storgräftån – Dörrsjöarna 12km

Avståndet från Storgräftån är cirka 12km.

Boende i Oviksfjällen

Jag bor helst i tält när jag är ute på tur i Oviksfjällen, tycker det är en underbar känsla att krypa ner i en varm sovsäck och ligga och lyssna på fjället innan jag somnar.

Men vill du ha det lite bekvämare så rekommenderar jag dessa boende alternativ.

Galå Fjällgård

Fjällgården har fyra timrade stugor med plats för 4-6 personer i varje hus. Campinggäster är välkommna att stanna på separata platser utrustade med vatten, avlopp och möjlighet till elanslutning.

Galå Fjällgård är en lugn och vilsam plats för den perfekta avkopplingen. Vildmarken börjar före stugdörren. Hit kommer den som söker ett speciellt ställe för sin semester.

gala-fjallgard.com

I Arådalen finns den genuina STF Arådalen Fjällstuga som byggdes redan år 1895, ett vandrarhem för både vana fjällturister och barnfamiljer.

BydalenHöglekardalen och Gräftåvallen finns fina stugor att hyra.

Min berättelse från Oviksfjällen

Mountain Birches | Arådalen, Jämtland
Mountain Birches | Arådalen, Jämtland

Solen sken från en klarblå himmel och pudersnön glittrade och låg där alldeles orörd, hela landskapet var inbäddat i ett tjockt täcke med pudersnö. Min pulka var packad för en natt ute på fjället. Det var en härlig känsla att få lägga de första spåren i den fluffiga pudersnön. Jag passerade små krokiga fjällbjörkar innan kalfjället börjar breda ut sig med vacker utsikt.

Snart börjar det bli dags att gräva fram säsongens första solgrop. Det var en härlig känsla att sitta där i solskenet med glittrande pudersnö runt omkring mig.

Jag följde sedan några rävspår på min väg runt Visjön. Den bleka november solen glänste över fjällandskapet och det bjöds på vacker utsikt mot Åreskutan, Anaris och Lunndörren. Solen sjönk allt längre ner över fjällvidderna och snart börjar det bli dags att resa tältet och tillreda en middag.

När solen gått ner bortom fjället så steg istället månen upp på himla valvet och glänste över de vita fjällvidderna. Snart var det dags att krypa ner i sovsäcken och ligga och lyssna på de svaga vindarna som svepte över fjällvidderna.

Den natten sov jag som en prins mitt uppe i hjärtat av Oviksfjällen.

Shop my Beautiful prints from Oviksfjällen

Karta för Oviksfjällen

Lantmäteriets Fjällkarta Z 55 Oviksfjällen skala 1:50000 täcker detta område.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop