Vällingsjö urskog – En äkta John bauer skog

July 3, 2021

 södra delen av Sollefteå kommun ligger Sörgraninge mångfaldspark som omfattar 1710 hektar. Landskapet är mycket varierande, med bergsmassiv, myrar, tjärnar och sjöar. Mångfaldsparken är starkt kuperad vilket gör att det finns många olika skogstyper med en stor artrikedom knutit till sig. Min personliga favorit är Vällingsjö Urskog, älskar att strosa omkring bland mäktiga tallar och granar som är draperade med hänglav.

Hitta till Vällingsjö urskog

Mångfaldsparken och Vällingsjö urskog ligger längs väg 331 mellan Graninge och Viksjö. Strax norr om Åkroken om du kommer söderifrån finns en skylt markerad med SCA Mångfaldspark som visar skogsbilvägen som tar dig in i reservatet, se kartan ovan. Du åker förbi Skyggabborrtjärnen.

Tallar på över 300år i Vällingsjö urskog

Vacker gammal Johnbauer skog

I Vällingsjö urskog finns granskog som är över 200 år. De äldsta Tallarna är 300 år gamla. Trädkronorna växer horisontellt så trädkronorna blir platta. Här trivs älgen, tjädrar och tretåig hackspätt. Rödstjärt, lavskrika och bivråk är andra fåglar som är vanligt förekommande. Vandringen runt naturreservatet är ganska krävande då den är något kuperat. reservatet ligger på 250-465 m ö h. Räkna med en 4 timmar för att vandra runt naturreservatet. På några ställen finns iordning gjorda eldstäder. Jag rekommenderar att du bär med dig dricksvatten, då det inte finns så mycket bäckar.
Vill du prova din fiskelycka så rekommenderar jag att du tar med ditt fiske spö till Vällingsjötjärnen.
Jag tältade på udden, ett riktigt vacker plats, perfekt för en övernattning.
En vacker utsiktsplats är Spångsjöberget som bjuder på en enastående vacker utsikt över Graningesjön.

Hänglav klädda granar i Vällingsjö urskog

I de fuktiga och soliga bergsluttningarna är granarna rikligt draperade med hänglav.

Tältplats vid Vällingsjötjärnen

Vid Vällingsjötjärnen finns en fin tältplats ute på en udde, se kartan ovan. Vällingsjö urskog ligger i ett naturreservat men det är tillåtet att tälta.

Min berättelse från Vällingsjö urskog

Det var i skymningen som jag vandrade iväg mot Vällingsjötjärnen, jag hade packat ner tältet och jag hade planerat att övernatta vid Vällingsjötjärnen. Det var en vacker kväll och det vakade friskt ute på tjärnen när jag höll på att resa mitt tält.

Jag vaknade till ett vackert vårväder, det var underbart att sitta mot en tall och avnjuta sin frukost i solskenet med vågorna som skvalpade in mot land. Efter frukost fortsatte min vandring runt naturreservatet, såg mycket älgspillning men jag lyckades dock inte se någon älg. Det blev en fin vandring i en vacker skog med många härliga minnen.

Karta för Vällingsjö urskog

690 Kramfors Terrängkartan skala 1:50000 täcker detta område.

Subscribe

Sign up with your email address to receive news and updates.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop