Fjällvandring Storådörren

July 3, 2021

Lunndörrsfjällen, ett fjällområde i västra Jämtland, beläget i området mellan Anarisfjällen i öster och Helagsfjällen i väster. Fjällmassivet är delat mellan Åre kommun i norr och Storsjö samt Bergs kommun i söder. Du har kanske åkt mot Ljungdalen och Storsjö och sett vackra Storådörren spegla sig i tjärnarna.

Storådörren

Vandringen börjar med att du följer en liten grusväg tills du når den vackra och välbevarade fäbodvallen Nordsäter. När du vandrar längs vägen så hör du Storån som forsar nedför berget på sin väg nedtill Storsjön i Storsjö.

Störde mitt i middagen?

Påväg tillbaka såg jag att nån mumsat på en myrstack, såg inte detta när jag passerade myrstacken några dagar tidigare, kanske störde jag mitt i middagen?

Kattyggelstolpen

Vandringen har ett historiskt inslag, Kung XI skulle bese Härjedalen och Jämtland 1686 och detta var en av de tänkbara färdlederna. Dock så blev kungen avrådd från vägvalet på grund av det osäkra vädret. Nya milstolpar sattes upp året därefter 1687. Det finns också en tradition att den första som vandrar förbi denna Kattyggelstolpen på väg till fäbodar och slåttermarker ska hänga en krans av björkris på stolpen. Varför stolpen kom att kallas Kattyggelstolpen vet ingen, kanske var det för att det ofta satt ugglor på stolpen.

Två vägval från Fäbodvallen Nordsäter

Från fäbodvallen Nordsäter har du två vägval, antingen går du på en topptur till Storåkläppen 4km, där det bjuds på storslagen utsikt eller så vandrar du vidare genom en vacker granskog påväg mot Storådörren, 9km. Här kan du vandra för dig själv bortom alla vältrampade leder. Perfekt för dig som gillar att vandra längs ensliga leder och njuta av en vacker och storslagen natur. Värt att ha i åtanke är att vädret kan vara hårt genom passen när vinden pressas genom dalgången.

Renvaktarstugan vid Storådörren

I början av Storådörren ligger denna lilla Renvaktarstuga.

Renvaktarstugan | Storådörren, Jämtland
Renvaktarstugan | Storådörren, Jämtland

Naturskön fjällmiljö

Det är väldigt naturskönt område för vandring, här vandrar du främst längs djurstigar med Storåns härliga porlande och storslagna fjäll i bakgrunden. På bilden ser du fjällen Döllvålen och Rensnävet.

Hitta hit

Innan du når Storsjö svänger du av in på en liten grusväg som du följer i cirka 3km, det går att åka bil upp till fäbodvallen om man har hög markfrigång på bilen, men det är en väldigt trevlig sträcka att vandra med Storån härliga porlande i bakgrunden.

Subscribe

Sign up with your email address to receive news and updates.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop